Tuesday, August 7, 2012

honey comb cake / kek sarang lebah (bake)

antara kuih favorite saya terutamanya di waktu bulan Ramadhan



resepi ambil dari blog Mat Gebu - Dapur Tanpa Sempadan
(terima kasih lagi ya, CMG. saya selalu rujuk blog CMG resepi segala ni)

BAHAN-BAHANNYA :-)
110 gram gula pasir
120 ml air
30 gram mentega
3 biji telur gred "A"
80 gram susu pekat manis
90 gram tepung gandum*
1 1/4 camca teh soda bikarbonat*(*gaul rata dan ayak) 

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 x7 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak (mat gebu guna acuan berlubang tengah jenis buatan silicone). 

2. Masak gula pasir hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana. Perlahan2 tuangkan air tadi..berhati2 sebab gula akan memercik. Kacau rata dan masukkan mentega, biar mentega larut. Sejukkan.

3. Putar telur hingga berbuih. masukkan susu pekat manis dan putar hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar rata, tuang gula hangus tadi dam gaul rata. Perap adunan tadi 2-3 jam..

4. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Uji kek dengan mencucuk lidi sate, bila keluar bersih, tanda kek telah masak. Keluar dan dari acuan dan biar sejuk sebelum dipotong...

* CMG kemudiannya tidak berpuas hati dengan sarang lebah kepunyaannya. Beliau mencuba untuk kali kedua dengan menambah sukatan baking soda (1/2 sudu teh lagi). Saya juga mengikut jejak langkahnya ini.

* Untuk memudahkan saya membuat gula hangusnya saya menggunakan skillet/non-stick pan.

* Saya memerap/membiarkan adunan ini selama 2 jam sebelum dimasukkan ke dalam oven.

sumber : 

http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/10/kek-sarang-lebaharghh-tak-puas-hati.html
http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/10/yessakhirnyaamat-gebu-boleh.html

No comments:

Post a Comment